Czy kupiłbyś/kupiłabyś jeszcze raz Octavię?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

Filemonik, Sprawdz ile kosztuje takie lozysko w tych BMW i powiedz :wink: Ja wiem ile kosztuje w Volvo AWD takie jedno z tylu i to ile kosztuje w Skodzie to jest smieszna kwota.

Ale fakt jak patrzylem to 530d roczne gora dwu letnie z obitym zderzakiem mozna kupic za okolo 120-130 tys zl
    Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

spojrzcie na ankiete top gear'a, w wielkiej brytanii O2 wygrywa w swojej kategorii a w "buy this car again?" ma niezly wskaznik 97%
      KLIK
      nie wiem czy to dziwne, czy nie, ale z moich obserwacji wynika, ze oni tam w ogole lubia skode, im bardziej na polnoc i biedniej tym bardziej
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• MiKruS
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 7976

szkoda: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=302
        TDI 205PS

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

szkoda, tyle że w tym rankingu jedno mnie martwi dlaczego fabia jest lepsza o 1 % ale pociesza mnie fakt że 3/4 pojazdów z gamy skody jest tak wysoko czym nie może sie pochwalić ani BMW, Mercedes i inni

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez MiKruS
            ups ops:
            wywalic prosze, albo jakos moze polaczyc, bo to chyba bardzo pokrewne topiki.
            pzdr!
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• MiKruS
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7976

Zamieszczone przez szkoda
              ups ops:
              wywalic prosze, albo jakos moze polaczyc, bo to chyba bardzo pokrewne topiki.
              pzdr!
              Loozik! Dobrze, ze ten link znalazl sie w tym topicu.
              TDI 205PS

Komentarz

• wasyl
                L&K
                • 2005
                • 1084

Jeżeli miałbym kupować samochód i dysponowałbym gotówką jak za nową dobrze wypasioną O II czyli ok. 95 tys to wybrałbym uzywany osobowy A4 lub A6 Audi lub Toyota Land Crusier lub młodsza RAV. Aczkolwiek nie narzekam na moją octavkę , a zaczeła 3 rok....
                ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
                www.wasilewski-foto.pl
                KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Tylko nie to ostatnie co podales - to jest zabawka a nie auto terenowe
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• jacq
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 195

Trzy lata użytkowania i niechlubny koniec ops: (pasażer i ja czyli kierownik bez szwanku - auto szkoda całkowita) utwierdziły mnie w przekonaniu, że warto.
                    Może inne używane za kase nowej OII to ciekawa alternatywa, ale ja wole swoją d... wygnieść nowy fotel i nie zastanawiać się po zakupie dlaczego olej z silnika znika w zastraszającym tempie. Idąc dalej co się stanie w przypadku dzwona jeżeli auto było profi pomalowane po nieprofi naprawie blacharskiej :evil: (nie każdy przy zakupie jest w stanie to stwierdzić).
                    Dlatego jak w podpisie czekam z niecierpliwością na finał kolejnej decyzji.
                    pzdr.
                    OII ambientna sztuka

Komentarz

• nico21
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 2640
                      • Volkswagen

Bez zastanowienia odpowiadam ze tak !!!
                      DACAR.team

Komentarz

• chester121
                        L&K
                        • 2005
                        • 1053

ja juz swoja zrobilem 95kkm i jedyne co mi sie w niej nie podoba to trzeszczace drzwi i tylna klapa(
                        za to silniczek to tylko w superlatywach mozna mowic
                        zadnego wkladu(oprucz rozrzadu i serwisowniania co rok)
                        wiec odpowiedz brzmi TAK tylko nastepone autko bedzie O2 z jakims mocniejszym TDi
                        ale koniecznie elegance(jednak gadzety sa przyjemne 8))

[ Dodano: Czw 08 Gru, 05 19:24 ]
                        Zamieszczone przez wasyl
                        Oczywiście, że OCTAVIA z perspektywy czasu nie żałuje wyboru. Miałem do wyboru Ambiente 130 PD lub Elegance 110 i wybrałem to drugie. Climatronic spisuje się świetnie, a silniczek i tak da się troszke podrasować. A właśnie macie jakieś propozycje, co do firm poszukuje dobrego zaplecza który zrobi podemnie fajny program , ale tanio ?
                        Zamieszczone przez wasyl
                        Jeżeli miałbym kupować samochód i dysponowałbym gotówką jak za nową dobrze wypasioną O II czyli ok. 95 tys to wybrałbym uzywany osobowy A4 lub A6 Audi lub Toyota Land Crusier lub młodsza RAV. Aczkolwiek nie narzekam na moją octavkę , a zaczeła 3 rok....
                        strasznie szybko zmieniasz decyzje :wink:

Komentarz

• Ziomal
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 5841
                          • Octavia I (1U2)
                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

55 tysięcy w dwa lata i nawet żarówka się nie pojawiła. Ja też miałem przypadek z korozją :evil: tak dokładnie z tyłu w oknie za kierowcą (szybę dzieli na 2 taki słupek metalowy i tam troche zeszło farby ale ASO wymieniło. Troche zawieszenie mnie wkurza bo dobija na dołach , felgi mam alumy 16' gdy zmieniłem na zime na stalówki 15 to samo, kumpel ma BMW 518 94r. i ma stalowe 15 ten samochód przelatuje przez dziury,nie do wyczucia Mimo to kupiłbym Octavie tylko jasna sprawa że TDI i skromne elegance
                          Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• rafalus
                            L&K
                            • 2005
                            • 1140
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Jedyne co bym zmienił to szyberdach + xenony bym dołożył moze jeszcze spryskiwacze jak nie xenon. Ewentualnie leon choć mówią ze h..
                            nie wiem dlaczego. Może bym wrzucił 130 ale tylko kiedy by sie to zwrocilo????
                            W innym wpadku to jakas uzywka ale wtedy to juz jakies auto wyzszej klasy
                            nowy cSIMC od Aliego
                            seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                            Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• Marker26
                              Ambiente
                              • 2004
                              • 133

Tak kupiłbym ale nie ALH i nie CLASIC. Tak ogólnie super autko.
                              1.9TDI "AHF"
                              Master's Tuning

Komentarz

• blue mariner
                                Classic
                                • 2005
                                • 16

Ja także moje zadowolenie z autka przekułem w czyn i namówiłem także znajomego na zakup.

Dotychczas mam przejechane Octavią II 12 kkm i wszystko czego nie schrzanili mi w ASO przy naprawie lakierniczej (niestety co prawda drobna ale już ją zaliczyłem - nie ze swojej winy) działa ok.

Z rzeczy banalnych, denerwuje mnie stukanie luźnego pasa dla przedniego pasażera o środkowy słupek, ale i tak zwykle jeżdzę "z obstawą" więc nie ma problemu.

Bez ksenonów da się przeżyć, chociaż gdy miałem przez tydzień 4x4 z zenonami byłem bardzo zadowolony.

Z gadżetów zaskoczony jestem jak przydatne może być ogrzewanie lusterek. W dżdżysty dzień - chwila suszenia i bezpieczniejsza jazda.

Z przypadków ciekawych, pewnego razu do zacisku hamulca wpadł mi mały kamyk. Efekt był taki, że co pewien czas z okolicy tarczy wydowbywał się metaliczny pisk, jakby klocek był zjechany do zera i darł o tarczę. Na pierwszy ogląd (bez zdejmowania koła i zacisku) wszystko wyglądało normalnie. O tym, że był to kamyk przekonałem się dopiero po drugiej z rzędu wizycie w ASO, gdzie już dziwnie zaczynali na mnie patrzeć. Gość (znaczy ja) mówi im, że piszczy w hamulcu, a oni twierdzą, że nie ma co, może coś wpadło ale na pewno już wypadło. Dopiero jak rozebrali zacisk (ciągle wątpiąc, że coś jest nie tak) w najniższym miejscu, w malutkiej wnęce leżał sobie malutki otoczak hamulcowy, ładnie już obrobiony o tarczę. Na dziurach podskakiwał sobie jak chciał i czasami dostawał się gdzieś w okolicę tarczy robiąc wiele hałasu o nic.

Poza tym, powtarzam znajomym, że jak rzadko z czego, jestem z autka zadowolony i zakup bym powtórzył. Zaznaczam, że to moja pierwsza skoda, a o tym że chciałbym ją mieć zdecydowałem najpierw jak kobieta - po obejrzeniu z zewnątrz i wejściu do środka. Uznałem, że jest super i gratulowałem w duchu Czechom, że idąc wolno swoją drogą dochodzą do takich efektów. Po tym, jak miły pan sprzedawca zaproponował mi jeszcze jazdę próbną (pozdrowienia dla ASO w Rudzie Śląskiej gdzie oglądałem, napaliłem się, a nie kupiłem) byłem pewny, że chciałbym to auto mieć.

Na szczęści los pozwolił, że po jakimś czasie zmieniłem okazyjnie kupionego parę miesięcy wcześniej mercedesa "w świetnym stanie" (auto to nie wino i lata niestety robią swoje - znana to prawda, która drogo mnie kosztowała) na nową Octavię i jest super!!!

Mam nadzieję, że za jakieś dwa, trzy lata, przy 100 - 150 kkm przebiegu nie zmienię zdania. Przede wszystkim boję się tego - podobno delikatnego - wielowachaczowego zawieszenia.

Komentarz

Kupiłem w 06-2005 i ma przejechane 45 kkm
                                  Jestem trochę rozczarowany z powodu oszczędności producenta w aucie tego segmentu w postaci - opon Matador - wywaliłem po 20kkm, tarcz hamulcowych, niedopracowania układu kierowniczego(kolumna kierownicy dwa razy wymieniana), zawieszenia - amorki, ogólnego prowadzenia i charakterystyki zawieszenia, ale kupiłbym octe jeszcze raz ponieważ te elementy można dopasować pod siebie za niewielka kasę, Octa jest jak dobre wino własnej roboty. Zakup, eksploatacja i utrzymanie jest tanie, Octa ma ładną klasyczną linię, która jest ponadczasowa, wnętrze dobrze wykończone i dobre silniki, Zmieniłbym tylko ALH na 110 - to chyba AGR
                                  Pozdrówka

Komentarz

• Ziomal
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 5841
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Bogut
                                    to chyba AGR
                                    AGR to 90 Km , 110 to ASV i AHF
                                    Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• herman00
                                      Classic
                                      • 2006
                                      • 28

A ja po 2 sztukach dojrzałem do zmiany

No cóż, mam jakiś sentyment do tego modelu, bo miałem OCTAVIE I jako jeden z pierwszych w Polsce i powiem szczerze, że te 2 sztuki prawie bezawaryjne i dość tanie w eksploatacji, ale jak chcę kupić autko bardziej komfortowo wyposażone, to zmieniam markę, bo SCOUT nie bardzo pasuje do Skody.
                                      Pozdrawiam wszystkich.
                                      Po 10 latach zdradziłem Octavię, ale sentyment został

Komentarz

• mariobros
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 551

W sumie przejechałem już (albo dopiero) ok. 25kkm. W tym czasie jedynie reflektory dały mi powody do niezadowolenia, zmuszając do nieplanowanych wizyt w ASO. Jest też trochę zastrzeżeń do lakieru magic black, który moim zdaniem nie jest najtrwalszy, bo pomimo, iż bardzo o niego dbam (tylko myjnia ręczna, woskowanie twarde co kilka miesięcy), to niestety daje refleksy w słońcu, powodując, że po roku eksploatacji wygląda nieco gorzej, niż w lakier czarny metalic (perła) w kilkuletnim pasku jednego sąsiada i avensis drugiego... Ale gdybym miał wybierać ponownie auto, to O II byłaby bardzo wysoko, jeśli chodzi o potencjalne szanse na wybór. Szkoda tylko, że tylna kanapa nie jest nieco szersza czy inaczej wyprofilowana, tak, aby 3 dorosłe osoby mogły tam usiąść wygodnie. Gdyby tak było, nie miałbym zastrzeżeń. Żadnych. Osobiście, gdyby fundusz pozwolił, to wziąłbym silnik 2.0TDI(nie mam zastrzeżeń do 1.9TDI, ale 2.0TDI chciałbym mieć bardziej)+DSG(wyrastam z manuala, niestety)+Xenon(to było zawsze marzenie, niestety, nie miałem czasu czekać 8 tygodni, aby dostać 1.9TDI z ksenonami, a diler miał tylko ten egzemplarz na stanie, który wziąłem)...+ESP(zastanawiające, że nie ma go, jak i Xenonów, w standardzie)... Jak więc widać, nie mam wielu uwag
                                        Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
                                        Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• Bouli
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 739

Ja chyba bym kupil bo w sumie jestem baaaardzo zadowolony ze swojej Perły, ale powiem Wam ze np OII jest juz strasznie droga w porownaniu do OI co w sumie zrozumiale bo to nowy model ale mimo wszystko kupilem swoja m.in dlatego ze miala zajebisty stosunek jakosci i gadzetow do ceny. Co tu duzo sciemniac. Byla duuuzo tansza (i ladniejsza) niz np Golf IV.
                                          Jakbym mial diengi to napewno Skoda. W sumie to nie wiem czy nie bylby raczej Superb
                                          Bouli
                                          Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
                                          Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora
                                          Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)

Komentarz

• PCet
                                            Ambiente
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 153

Ja zamieniłem Felkę na Octavkę, a teraz Octavkę też bym zamienił....
                                            .
                                            .
                                            .
                                            .
                                            .

Na mocniejszą Octavkę :twisted:
                                            Już nie skoda, ale grupa ta sama

Komentarz

• Jabar1975
                                              RS
                                              • 2006
                                              • 3331

Octavia to najlepsze auto jakie dotychczas mialem, nigdy nie zawiodlo, za to zawsze szybko i komfortowo dostarczylo mnie we wskazane miejsce

Gdybym jeszcze raz mial kupic "rozsadne" auto to wzialbym RS TDI.
                                              Chwilowo jezdze corolla 1,4 w benzynie i zuzycie paliwa przybiera dla mnie zupelnie inny rozmiar - 11,5l na 100km w warszawskich korkach - to juz passat 1,8T sie miescil w 11. A o2 - 7,5l
                                              nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

Zamieszczone przez Jabar1975
                                                Chwilowo jezdze corolla 1,4 w benzynie i zuzycie paliwa przybiera dla mnie zupelnie inny rozmiar - 11,5l na 100km w warszawskich korkach
                                                To porównywalnie z moją V8 TDI w mieście.. :szeroki_usmiech

Komentarz

• rezon
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 1894
                                                  • Volvo
                                                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez misiek_rd
                                                  ja kilka miesiecy temu wlasnie to zrobilem .
                                                  Po 5 latach w O1 przesiadlem sie do O2.
                                                  i ja też tyle że po 6 latach :lol:

Komentarz

• tomi98
                                                    Rider
                                                    • 2004
                                                    • 564

Kupiłbym

Aktualnie mam 90kkm na liczniku i żadnej awarii , auto mnie nie zawiodło i aby tak dalej. Z chęcią przygarnąłbym O2 kombi TDI 4X4 8)

Komentarz

Pracuję...